Sari la conținut

De ce ceasurile cu cifre romane au cifra 4 scrisă IIII în loc de IV?

NU, nu este o greșeală de tipărire / fabricație dacă un ceas cu cifre romane are la cifra 4 scris IIII în loc de IV ! Cifra 4 roman se scrie corect IV, dar când vine vorba de ceasuri corect este ca cifra patru să fie tipărită IIII. Aici este vorba de o excepție, de o licență tehnico-artistică ce a format o tradiție în lumea producătorilor de ceasuri din toată lumea, de la branduri de lux ce vând ceasuri de sute de mii de euro, până la mărci buget, toți tipăresc cifra 4 pe cadranul ceasurilor cu cifre romane sub forma ”IIII” , ci nu ”IV”!

Dar de ce există această excepție în privința tipăririi cifrei 4 la ceasurile cu cifre romane? Există mai multe teorii de ordin istoric sau estetic:

  • prima explicație și cea mai plauzibilă în formarea acestei tradiții este aceea că romanii, în perioada precreștină, aveau ca zeitate supremă pe Jupiter pe care îl scriau în latină ”IVPPITER”. În momentul în care au construit ceasuri publice în Imperiul Roman și au notat cifra patru, aceasta apărea precum primele două litere din numele lui Jupiter, ba mai mult, în poziția în care apare pe ceas ora 4, ”IV” apărea răsturnat, cu susul în jos, ceea ce a fost considerată o ofensă adusă lui Jupiter și s-a decis aplicarea unei excepții, anume scrierea pe ceas a cifrei 4 sub forma IIII, ci nu IV.
  • o a doua explicație istorică, mai puțin împărtășită de specialiști, este cea potrivit căreia regele Franței Ludovic al XIV, unul din cei mai fideli reprezentanți ai monarhiilor absolutiste, fiind atât de mândru, a considerat că nu se cade ca parte din numele său, Ludovic al XIV, să apară pe cadranele ceasurilor, așa că a dat ordin ca ceasurile să aibă cifra 4 tipărită tot IIII.
  • o a treia explicație pentru alegerea notației IIII în loc de IV pe cadranul ceasurilor cu cifre romane vine de această dată din motive estetice: producătorii de ceasuri au considerat că notația ”IIII” aduce mai multă simetrie și echilibru vizual ceasului decât notația ”IV”.

Sigur, asta nu înseamnă că este o greșeală dacă în zilele noastre un ceas are la ora patru inscripționat IV, este corect și așa, alegerea designului este o libertate pe care poate improviza oricine orice, chiar și în dreptul cifrei 4…