Previziuni tehnologice pentru urmatorii 50 de ani

Ne gandim cu totii, fireste, oare cum va evolua tehnologia IT, multimedia, „oare ce vor mai produce colosi de renume precum Samsung sau Sony?”… Oare ce inovatii sa mai aduci unui televizor de ultima generatie din anul 2020? Dar unui smartphone de la iPhone? Oare se mai pot aduce elemente concrete de noutate sau doar mici schimbari de design, culoare, material?

Credem totusi ca, de aici inainte, shimbarea nu mai vine din aspect sau performante care sunt oricum mai mult decat nevoile utilizatorului; schimbarea, evolutia va veni din modul de interactiune al utilizatorului cu dispozitivul. Adica noi credem ca smartphonul va deveni acelasi dispozitiv cu laptopul sau televizorul, iar problema dimensiunii display-ului va disparea in felul urmator: acest gadget universal va fi personal, individual, sub forma unor ochelari ce vor avea pe o rama procesorul si hardul, iar in lentile utilizatorul va vedea de fapt displayul. Pentru controlul fisierelor va detine un fel de degetar wireless conectat cu ochelarii si, prin apasari simple, va da click pe pictogramele dorite. Pentru tastatura se va folosi o holograma proiectata tot de ochelari, ca un head-up display, ori prin comenzi vocale.

Este sinistra previziunea, oameni care vor vorbi, vor lucra si se vor distra singuri, doar cu ochelari la ochi, fara sa mai comunice sau sa mai interactioneze in vreun fel cu semenii lor.

Asadar, era display-urilor flexibile, versatile, portabile va disparea in favoarea ochelarilor PC universali. Sa le dam si un nume inca de pe acum, inca din 2020? Bine, fie: glaps (glass + PC). Sau PCeye. Sau iEye. Sau AllTechnologyEye (ATE). Cine poate sti?…