Sari la conținut

Strategie identitară pentru Ucraina, pentru viitorul poporului ucrainean

Indiferent care va fi rezultatul conflictului ruso-ucrainean, ucrainenii va trebui să lupte pentru a nu se mai confunda vreodată în lumea aceasta cu ruşii. Problema identitară a ucrainenilor este una delicată pentru că au multe lucruri în comun cu Moscova – religie, limbă, aspect, tradiţii, cultură, etc. – totuşi ucrainenii ar putea acţiona înţelept, eficient şi simplu prin numai două mişcări pe care le vom detalia mai jos.

Este clar că religia nu şi-o pot schimba spre a se deosebi de ruşi, istoria nu o pot rescrie, nici cultura şi tradiţiile. Singura zonă unde pot acţiona ucrainenii subtil ar fi limba. Iată cum: limba ucraineană, pentru un nevorbitor de rând de limbi slave, sună la fel ca şi rusa, însă o lege prin care ar trece de la alfabetul chirilic actual la cel latin, ar fi un semn clar de delimitare faţă de slavii de est, de ruşi şi o dovadă de îmbrăţişare a valorilor occidentale, europene. În plus, un proces de trecere la alfabetul latin al limbii ucrainene ar avea şi o utilitate comercială evidentă: schimburile economice ar decurge mult mai uşor.

O a doua măsură inteligentă ar fi cea prin care statul ucrainean ar impune o a doua limbă oficială limba engleză, alături de limba ucraineană. Ar fi un exerciţiu de dezvoltare economică, o autodisciplinare în direcţia Europa şi SUA, o formă de evitare a rusofiliei retrograde, dar şi un model economic zonal pe care şi ţările vecine l-ar putea împrumuta ulterior. Chiar dacă nu s-ar pune toate babele pe învăţat engleza, dar faptul că în primă fază funcţionarii publici ar trebui să cunoască şi să poată răspunde petiţiilor şi în engleză, asta ar transforma enorm economia ţării! Astfel, o ţară recent lovită de război s-ar putea ridica mult mai uşor: dintr-o economie emergentă, ar deveni o economie efervescentă…