Valentina Priboi, cel mai bun avocat accidente rutiere

Problemele de dreptul asigurarilor care se ivesc in legatura cu obtinerea de despagubiri ca urmare a producerii unui accident rutier sunt chestiuni care necesita o abordare minutioasa din partea unui profesionist in domeniul juridic.

Doamna avocat Valentina Priboi, unul din cei mai buni avocati de accidente rutiere cu vatamari corporale sau deces, a avut amabilitatea de a ne lamuri cateva probleme legate de entitatea partii reponsabile civilmente in procesele de obtinere de daune morale si materiale cerute in cazul accidentelor auto.

Cine este obligat la plata daunelor morale si materiale in cazul unui accident cu victime?

“Obligatia solidara de dezdaunare revine atat firmei de asigurari RCA a soferului care se face vinovat de producerea accidentului, cat si soferului vinovat. In cele mai multe situatii plata efectiva a daunelor materiale si a daunelor morale va fi facuta de firma de asigurari a soferului vinovat, dar exista si cazuri in care partile vatamate, din lipsa de informare, aleg incasarea unor despagubiri mult mai mici direct de la vinovat.”

Dar daca soferul vinovat nu are asigurare RCA?

“Exista o autoritate a statului roman – B.A.A.R. care reglementeaza si aceasta situatie despagubind victimele accidentelor rutiere ce nu au o firma de asigurari impotriva careia sa se indrepte. In acasta situatie B.A.A.R.-ul despagubeste victimele accidentului, urmand ca apoi sa se indrepte cu actiune in regres impotriva vinovatului accidentului.”

Se poate indrepta firma de asigurari RCA indrepta apoi si impotriva soferului vinovat?

“Nu, de principiu nu! Firma de asigurari RCA are rolul de a plati in locul asiguratului (soferul vinovat) despagubirea. Exista si cateva cazuri in care totusi societatea de asigurari RCA poate intenta actiune in regres impotriva soferului vinovat ca asigurat daca: soferul vinovat a fost beat in momentul producerii accidentului / a consumat droguri / nu avea permis de conducere valabil sau circula cu ITP-ul expirat”